Végre elhatároztad, hogy mindenképp egyetemre, vagy főiskolára szeretnél menni?
Lehet, hogy a neheze még csak ekkor jön, hiszen nagyon sok végzősnek fogalma sincs, hogy merre induljon el.

Jön a kérdés, amitől lassan már falra mászol: „Na és mi leszel, ha nagy leszel?”

A te arcod pedig hirtelen ilyen:

ilyen:

ilyen:

vagy ezek variációjához hasonló lesz! 😃

Ha te azok közé a szerencsések közé tartozol, akik már pontosan tudják, hogy mik lesznek, ha nagyok lesznek, akkor ez a cikk nem is igazán neked szól, szóval nyugodtan nyomj a következőre!  Viszont mindenképp érdemes megállnunk kicsit annál a kérdésnél, hogy mi alapján kellene eldöntenie egy 18 évesnek, hogy mivel fog foglalkozni 5 vagy akár 10 év múlva?

Ilyenkor sokan gondolják, hogy milyen jó is azoknak, akik már biztosak abban, hogy hol tanuljanak tovább, és már pontos terveik vannak a jövőre nézve, viszont, ha kicsit jobban belegondolunk, nem kell, hogy mindenki így legyen ezzel 18 évesen.

Nem vagyunk egyformák, így semmi probléma nincs azzal, ha halvány fogalmad sincs mivel szeretnél majd foglalkozni. A mai, egyre gyorsuló világban már nagyon kevesen vannak azok, akik egy területen, vagy akár ugyanazon a munkahelyen dolgoznak szinte egész felnőttkorukban. Sokszor a mai 30-35 éveseknek is egyik napról a másikra kell új munkahelyet, vagy akár új szakmát keresniük. Ez alapján neked sem kell most ennyire előre tervezni.

Elég belegondolnod abba, hogy mik azok a területek, amik a semminél akár csak egy kicsit is jobban is érdekelnek, és rákeresni, hogy hol lehet ezeket tanulni. Végső soron úgyis a felvételi pontjaid és a ponthatárok döntenek, te csak egy irányt adsz ilyenkor történetnek. Viszont, ha felvettek, akkor első körben arra kell koncentrálnod, hogy megtaláld a pontos helyed az adott közösségben a hatalmas egyetemista-rengeteg közepén. Ha ez megvan, akkor már biztos lehetsz benne, hogy jó helyen vagy, legyen az bármelyik egyetem.

Mielőtt még eldöntenéd a megjelölt helyek sorrendjét, mindenképp nézz körül az egyetemek épületeiben, ahol tanulni fogsz. Kicsit képzeld oda magad, mint hallgató és ismerd meg az iskola légkörét és hangulatát, mert ez lesz az, ami miatt majd akkor is be fogsz benni órára, mikor végképp semmi kedved nincs. Kérdezz az ott tanulóktól, és kicsit próbáld megismerni az ott tanuló embereket már most. Erre pedig az egyik legjobb módszer, ha te is eljössz az Educatio kiálltásra, ahol az ország összes egyetemét megtalálod. Itt a hallgatók is képviselik saját egyetemüket, így lehetőséged lesz minden olyan dolgot megkérdezni, amire kíváncsi vagy az egyetemi élettel, az iskolai légkörrel, vagy akár az ott tanuló emberekkel kapcsolatban!

És ne feledd, a hülye kérdés a legjobb kérdés, mert általában azt senki nem meri megkérdezni! 😃

Reméljük egy kicsit tudtunk segíteni, de ha szeretnél tőlünk kérdezni azt bátran tedd meg ITT!