„A szórakozás nem szempont, ha az univerzumot kell egyensúlyba hozni, de ez azért igenis felvillanyoz”
Thanos


Marvel.

Szeretjük, vagy szeretjük utálni. Mikulásként várjuk a következő filmet, vagy bele sem gondolunk, hogy elmenjünk megnézni. Egyvalamit azonban nem lehet elvitatni a szuperhős filmek éllovasától, mégpedig azt, hogy olyan mozitörténelmet csinált, amit senki még előtte. Ez idáig 17 filmből álló szériájának megtekintéséhez és a történet teljes megértéséhez közel 40 órát kellene a képernyő előtt töltenünk. (Természetesen ez még mindig kevesebb mint a Jóbarátok összes, de azért nem kis falat ez sem.)

Csak a mozibevételekből eddig közel 6 milliárd dollárt sikerült összekalapoznia a stúdiónak, és az MCU növekedése látszólag megállíthatatlan. A történetek egyediek, élvezhetők, és nem kevés karakter fejlődéssel operálnak évről évre, filmről filmre. De vajon elég lehet ez a Marvel lavina mozgásban tartásához?

2018 április 28-án debütál kishazánkban a Bosszuállók – Végtelen háború. Az egyértelmű extázison túl, ami a kocka-világon végig söpör a hír hallatán, azonban ez más miatt is érdekes. A film zárja le a „3. Fázis” elnevezésű filmes korszakot a Marvel moziverzumon belül (az elsőt a Bosszúállók, a másodikat Ultron kora zárta le). Ezzel a szuperhős filmek lufija elérheti a kipukkadás határára. Az összes eddigi film 2008 óta (Vasember) ezt a filmet közelíti, szépen, lassan kimérten. Olyannyira, hogy fogalmunk sincs mi lesz ezután. Hőseink összemérik erejüket az űr lila fő gonoszával Thanossal – aki talán alkalmas lesz a felejthető Marvel-gonoszok sorát megtörni – de ha győznek, ha vesztenek, nincs utalás az eddigi filmekben a hogyan továbbra, a háttér történet folytatására. Itt ér össze minden szál, kérdés mennyit varrnak el belőle.

A főbb karaktereket alakító színészek szerződései a végükhöz közelednek, így a stúdiónak újra tárgyaló asztalhoz kell ülnie, az azóta hatványozottan többet érő színészekkel. És bár a Marvel filmek atyja, és ötlet gazdája Kevin Feige szabad kezet kapott nem mástól, mint magától a Disney stúdió vezérigazgatójától, azért a filmes cégek első sorban mégiscsak a pénzüket szeretik. Ennek is lehet az oka, hogy a Végtelen háborúval kapcsolatban megszellőztették, búcsút mondhatunk majd egy (vagy több) kedves karakternek, hogy újak lépjenek a helyükre. Az internet persze túlcsordul a spekulációktól és összeesküvés elméletektől ám a tűzvonal első sorában Vasember, Amerika kapitány, az azóta félszeművé csonkított Thor és Vízió állnak (utóbbinak a fején lévő végtelen ékkő ad erős alapot az elmúlásra). A kérdés csak az, tényleg megválna-e a stúdió a legkedveltebb karaktereitől, és tenné parkoló pályára az arany tojást tojó tyúkot.

Erre a kérdésre, egyelőre nem kapunk választ, így csak izgatottan várhatjuk, ahogy közeledünk április végéhez, és az újabb nagy filmes mérföldkőhöz. Addig mindenki csillapíthatja Marvel éhségét a február 9-én érkező Fekete Párduccal.

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!